Normal view MARC view ISBD view

Τα Σούτσεια

by Βάλτερ Πούχνερ
Additional authors: 070 -- Puchner, Walter | 650 -- Παπαζήση Series: Θέατρο | Νεοελληνικά θεατρικά έργα | Theater | Theater, Greece Edition statement:1η έκδ. Published by : Παπαζήση , 2007 Physical details: 594 σελ. 21x14 εκ. ISBN: 978-960-02-2128-2. Subject(s): Θέατρο | Νεοελληνικά θεατρικά έργα | Theater | Theater, Greece
Tags from this library:
No tags from this library for this title.
Log in to add tags.
Item type Location Call number Copy Status Notes Date due
Books Books Βιβλιοθήκη Ανθός
ΕΛ 889.2 PUC (Browse shelf) 1 Available 2007

Σκληρό εξώφυλλο

Δωρεά από Ηλέκτρα Λύρα

Ο τίτλος της συλλογής μελετημάτων για το δραματικό έργο του Παναγιώτη Σούτσου παραπέμπει στη γνωστή (ανώνυμα δημοσιευμένη) σκωπτική απάντηση του Κωνστ. Ασώπιου, "Τα Σούτσεια, ήτοι ο Κύριος Παναγιώτης Σούτσος εν γραμματικοίς, εν φιλολόγοις, εν σχολάρχαις, εν μετρικοίς και εν ποιηταίς εξεταζόμενος", Αθήνα 1853, στο μανιφέστο του Σούτσου, "Νέα Σχολή του γραφομένου λόγου ή Ανάστασις της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσης εννοούμενης υπό πάντων", Αθήνα 1853, όπου ο συγγραφέας του κάνει μια αφελή και μεγαλόστομη προσπάθεια να εμφανίσει τον εαυτό του ως Κοραή της αρχαΐζουσας.

Το δοκίμιο αυτό ήταν η αφορμή μιας θύελλας αντιδράσεων και διενέξεων αποτελεί τομή στις εξελίξεις γύρω από το γλωσσικό ζήτημα. Μολοντούτο η διακειμενική αναφορά του τίτλου αυτού του τόμου δεν έχει σατιρική χροιά, αλλά παραπέμπει με σαφήνεια στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όταν το δραματικό έργο του Παν. Σούτσου είχε πλέον ολοκληρωθεί: και τα πέντε αυτά δραματικά έργα αποτελούν την πιο ακραία έκφανση του Ρομαντισμού στην ελληνική δραματολογία του πρώτου μισού του 19ου αιώνα. Ο Παναγιώτης Σούτσος είναι ο κύριος εκφραστής του ακραιφνούς Ρομαντισμού ανάμεσα στους δραματουργούς του νεοελληνικού θεάτρου στο χρονικό διάστημα 1830-1850.

Η ελληνική ρομαντική δραματογραφία έχει παρεξηγηθεί από την κριτική και τους μελετητές σχεδόν έως σήμερα, ενώ τα μελετήματα του τόμου αυτού προσπαθούν να αποκαταστήσουν την αναγνώριση της ελληνικής ρομαντικής γραφής στη δραματουργία.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.